"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Saturday, February 7, 2009

VIATNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN


Dah lame duk terliur tgk kat blog k.jun dgn k.hana..hari ni duk layan kat blog Ela plak..nape ek..tgk org masak cam sedap aje..ni nk try gak ni..ngencess tul laa...
rasenye sedap..manis..masin..yg penting pedas...sbb farah suke pedas2..letak cili api byk2..
tq for da recipe yg k.hana,k.june n Ela...dan pada yg mereka resepi ini..hehe...
Ela..farah pon copipes jgk ni..jgn mare aaa!!!

Bahan-bahan ;
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan(farah gune kicap cair aje)
3btg serai - ketuk -....farah pon hiris2(lagi kuat rasenye kot)
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong (farah gune cili padi ijau)

Cara-cara ;
Panaskan minyak dalam kuali.
Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap.
Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada.
Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata.
(farah tambah blackpepper sket dan white pepper)optional
farah perah sket air asam limau
Jika kering masukkan sedikit air.Rasa & adjust apa2 yg terkurang.
Hidang panas2 dgn nasi putih.

3 comments:

Rashid said...

uiks macam lauk paprik lak.. sedapnya nampak bawang merah tuuu..

Anawahid said...

farah... nakkkk...mmmg besttt.. kan..kan..

cikla said...

aa dah kuar pon resepi vietnam...sedap kan kan kan heheheee

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL