"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Thursday, April 22, 2010

MAKIN KURANGGGGG

Salam semua...1st time bersiaran dr dlm bilik..atas katilku yg empuk ni...sng sbb rmh dh guna wireless...n ade ntbook baru..smbil baring pn bleh nk bertenet..smbil blogwalking rmh kwn2...ank dh selamat semua...
smgu lepas aku punye susu makin kurang..mlm2 dh tk bengkak mcm biasa..kadang2 Damia mengamuk bila die isap tp kosong aje..
beza betul berbanding time cha dulu..susu meriah...
kadang2 rase sedih..risau..takut pon ade..kalo tk dpt fully bf Damia mcm kakaknye dulu2..2thn lebih..so after 3days..decide jupe jgk doc..
Doc ckp aku diet..ade ke..mkn tk hengat dunia..diet apekebende..
doc ckp tk minum susu..susu dh nk habes pon..anmum tuk bf pye tu..
minum air pon byk..n kerap bf Damia..
Doc ckp lagi..kalo kerap pump susu..susu akan kureng..
ermm yg tu aku tk setuju sgt2..sbb ramai kwn2 yg pump(ibu2 yg berkerjaya)..
kebanyakan semua berjaya..pump siang..fully bf mlm2..'
sedikit felik bile doc ckp makin kurang..
ke knowledge aku yg kurang..
Lepas jupe doc..aku bukak susuibu.com..rata2 tkde prob pump..susu memg meriah..
agknye doc ni tk hbes belajar kut..
mcm tk sokong ibu2 yg bf je..wallahualam...
Then..doc tu kasi aku ubat telan 3kali sehari..3bijik..nasib la kecik..kalo besar2 mau kenyang ubt je..ermm tgk 2hr ni mcm makin ok..susu tkde la byk sgt..tp still ade n bertambah skit..hopefully lps ni makin byk..
Doc pesan lagi..jgn stress..itu pon punca..mgkin jgk..stress bile fkir susu tkde cmne nk bg Damia susu..sbb tk pernah beli susu formula tuk ank..risau sguh..
so now..menten mood..
Ada jgk terbaca kat buku agama..mkn oat,ulam daun kadok n jantung pisang leh bykkan susu..tk try lagi..jantung pisang pon ssh nk jupe..mkn pon tk pernah..but..ill try..kene cari smpai dpt..demimu Damia..:*
Kawan2 ade idea,suggestion n nasihat..tlg la bagitau aku..REALLY NEED UR HELP..
taknak stress...menten.menten...tarik nafas ni...huhhh...

11 comments:

CatlinaFly said...

doktor bg ubat bykkan susu /domperidone eh farah?chaiyok2 !semoga berjaya..insya allah...kena mkm mee suah ni :) buat sup

mommy otai said...

ntah ape nama ubt tu cat.clor merah tu;..tp tk la byk lagi..slow kut..tkde effect ke ek cat..me suah.me suah...hehehee

kakchik said...

salam farah.
wah... seronok la tu dpt online di mana2 pun dlm rumah. makin aktif la berFB dan blogging hehe.
tapi sedih la pulak pasal susu farah yg makin kurang tu. kesian damia... apa pun insyaallah ada kawan2 yg berpengalaman kot blh bantu farah. kakchik takde pengalaman hehe.

mommy otai said...

tq k.chik..k.chik selalu dtg komen time farah perlukan..tq again..itu la hrp2 ade yg sedia membantu..doc2 pon ok..ssh hati jgk ni..menten mood pn ssh..
btw gud luck ezam ye k.chik

SweetModernMama said...

salam, awk jgn susah hati, lg susah hati lg susu tanak keluar...tp masa sy keje kt kedah sy sll on call and susu pun makin krg,staff sana ckp mkn ikan yu, masak le ape2 pun ok..untuk sy berkesan la...maybe awk blh cuba..

p/s: doktor yg awk pegi tu pompuan ke lelaki?
hanya org yg menyusukan anak je tahu betapa pentingnya pump susu tu..hehe.. :p

mommy otai said...

sweet modern mom..
tq for ur advice..
ikan yu..tk pernah lagi mkn ni..mane nk cari..hehe...ape raes die ek..takut plak nk mkn..hahahaa

doc tu pompuan..ntah la ade ank ke tak..tgk mcm dh ade je..itu yg felik kan..ade ke doc mcm tu..tk baik btul

yah said...

weh miss u babe..hihi
mu try lobak putih weh..lo ni lepas pantang doh buleh wat tumis air..dok pun wat grg nge lada hitam...potong nipis2..sedap weh lauk aku dlm pantang tu...adei nelleh air liur sero..

meme gitu kade doktor pon tok support BF...sabor jelah

Ruziawati Bukhari said...

salam farah..
lawa header image u.. menarik!!

t dh lama x ada bb kecik.. lupa petua2 ni semua.. apa2pun teruskan bf ye? bagus utk bb..

zaitu said...

masih kurang lg ke skrg?setahu ore,kalu pump makin byk susu..same la mksdnya makin byk menyusu makin byk la susu kuar..

Ain said...

cuba amalkan minum air barli....

ain pernah baca petua ni dari sorang rakan blogger....

banyakkan minum susu segar dutch lady pun membantu jugak....

yang penting jangan stress ok...

eynda said...

Jangan stress....try buat sup lobak putih makan hari2...insyaallah susu banyak...kerapkan Damia nyusu direct...tak semua orang serasi dgn pump...sebab cara anak menyusu & cara pump berfungsi takkan sama...horlicks pun bagus utk banyakkan susu...yg penting niat/semangat kita nak nyusukan anak kena kuat...

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL