"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Monday, July 6, 2009

TOLONGLAH SAYA...

Assalamualaikum wbt kwn2 semua...

Hari ni puan Farah nk mtk tlg dgn kwn2...tkde la ssh pun..nk mtk pndangan kwn2..sbb semua byk pengalaman..Harap2 kakak,adik,abg n sedara sedari sudi kasi pandangan buat Farah...

Seperti sedia maklum,saya sedang mengandung ank yg ke2.9weeks...alahan yg teruk jugak kali ni..muntah setiap kali makan..esp pagi,petang dan terbawa2 ke mlm..sepanjang masa la kiranya...dah mkn ubt tahan muntah pon tk jadi..sakit perut2 n kepala bila muntah asyik keluar je..sekarang pulak muntah keluar berserta darah..tekak dah luka sbb kuat sgt tolakan muntah tu..seram tgk drah keluar sama..

Muka pon siap berbintat2 pecah darah sbb teran muntah naik ke muka..fuhhh dahsyat jgk bila ade sekali tertengok cermin..seriau..teringat time bersalinkan Cha..memang muka pecah2 darah..

So,pls...kalo ade sesapa yg ade pape petua nk kurangkan mabuk ni..saya tau 3bln pertama ni memang bulan yg kena ditempuhi dgn kesabaran..tapi kiranya kwn2 ade pandangan atau petua tuk kurangkan sedikit alahan ni..saya amat2lah berbesar hati..ingin mencuba sekarang juga..
air masak yg tk dpt nk telan pon saya dah gantikan dgn jus2 buah, n air sirap..takut dehydrated..cannot drink is worse than cannot eat..saya cuba telan jugak..sekarang tgh telan buah epal hijau..tp tekak yg sakit sbb luka menyukarkan proses mkn makanan yg pejal2...

Mungkin ada pengalaman sama dgn saya..silalah berkongsi..berikan Farah kekuatan...malunya kalo kwn2 jumpa saya sbb muka yg kemerah merahan berbintat...

Terima kasih...

28 comments:

Suzi said...

salam farah, simpati akak...
akak takde petua tapi pada pandangan akak baik farah jumpa doktor...bahaya juga tu kalau tak dpt nak telan mknan n minuman....

take care farah!!

CikMin said...

salam farah...pengalaman kita sama..tp alhamdulillah..cepat gak pulih klu nak bandingkan dgn sebelom ni..elakkan makan makanan yg berminyak,sentiasa cuba hidu kulit limau kasturi..buleh kurangkan mual tu..try la..isya'ALLAH...

ME said...

you can try salindah (homeopathy) by eraedar. ok for me .. tapi kalau dah tak mabuk2 jgn bawa berlasak pula okay.

dZana said...

sian farah..akak dulu time mbuk2 cengini walau kemana sekali pun.. kunyah biskut cream kreker.. bgun tido lum gosok gigi pun kunyah sikit2 dulu..tak kira siang mlm..CK tetap disini.. nmpk mcm kurang pulak.. tak taulah org lain ek..

mommy otai said...

>k.suzi..dh g jupe kak..doc ckp normal la tu..nk ckp ape lagi kan..cuma farah telan jgk air even tkleh nk makan...btw tq kak

mommy otai said...
This comment has been removed by the author.
mommy otai said...

>cikmin..dh cuba limau tu kak..tk jalan laa..tk suke bau limau pulak kite..adehh

mommy otai said...

>me...kite yg 1st mkn salindah jgk..yg ni igt nk mkn jgk..tp tgu 3month above la...btw thankss

mommy otai said...

>dZana..mkn jgk bskut tu..lps amik nasi kunyah jgk..tp muntah jgk lps stop mkn tu..lagi mkn lagi kua byk isi perut..terburai...

Anonymous said...

Salam Farah,

Wan dulu pun teruk muntah tu semua then my gyne suruh buat fresh orange everymorning. Maknanya bagun tidur sebelum gosok gigi minum fresh orange( orange sunkist) you perah about setengah gelas or satu gelas then taruh garam sikit. itu saja then minum.
Mula dulu risau jugak coz ada gastrik but alhamdulillah it works on me and maybe farah boleh cuba inshaAllah it will work for you as well. Then biskut cream cracker plain tu you makanlah sikit sikit all the time...

Rashid said...

adoiii siannyer adik abg ni..

ermm.. fenin fenin.. camana ek? ishh.. camana ni..

eee naper tiba-tiba je terlintas pada buah kurma .. hehe

dayana said...

aduyai...

siannya kwn aku nih...cmni eh org peknen...seriau jer rasa!...mmm try la kurma...wat jemput2 kurma mcm batch 98 jual kt mini konvo sek dulu...igt x?

mommy otai said...

>anonymous..tq very much..sape ye pembaca blog saya ni..

memang tiap2 hari saya minum jus buah..tp tkde la letak garam..itu petuanye yer..insyaallah nnt saya cuba buat..

biskut tu jgk..try mkn skit2..hrp2 menjadi..

mommy otai said...

>abg rass..itu la nk sgt cari kurma..tp tk smpt nk g beli kat psr payang lagi laa..kat tmpt lain tkde jual pulak..paka ni lagi la takde..ssh jgk..balik kg time mlm2..mane psr bukak..hehe byk tul alasan..nnt tetap akan carik jugaa...

mommy otai said...

>dyana..tq my prennn...
jemput kurma ke..hehe..aku msuk dapur terus uwekk dyana..nk suh laki aku wtkan..huhh...keje je skmo..ssh jgk..aku rase goreng2 tkleh mkn lagi buat msa skrg..feninnn...sian ke aku..tkpe aku kuatt..insyaallah

Kamsiah said...

farah...jgn amik makanan pedas,berempah,bminyak,susu...time loya tu makan anggur...rasa masam manis tu akan mengurangkan rasa loya tu...
kalau dah tahap kritikal sgt,doc akan bg ubat...

Nor said...

farah, biasanya kalau muntah2 ni digalakkan makan biskut jagung (jaccob yg terbaik). amik yg tawar tu. makan sket2 sekeping2 maksud k.nor. jgn paksa utk makan benda lain. biskut tu boleh halang dr lapar gak, kan. kurma mmg bagus, boleh bg tenaga yg cepat dan bagus utk bb kat dalam. satu lg, kalau dapat minum air zam2, cuba la minum sket2, disamping bacakan yassin pd air zam2 tu. tawakkal pd Allah farah, dia yg berkuasa atas sesuatu..

Myza Pesona said...

Cuba makan kurma dan minum air madu, sebab dua-duanya baik dan jadi amalan Rasulullah SAW. Tapi madu tu, kalau tak berani sbb org kata panas, mkn lepas 3 bulan, insyaallah baby sihat, badan kita bertenaga. Kalau tak lalu nk minum air masak, minumlah air2 yg lain mcm susu dalam kotak yg rasa coklat, strawberry atau cultured drink mcm Vitagen, Yakult. Myza tak penah pulak dgr ada alahan smpai mcm tu sekali, ni first time tau! Bykkan makn buah-buahan, tak kira buah apa, yg tekak terima, yg penting perut tak boleh kosong.

eRiNsZ said...

erin tak taw lak nak comment..
tapi nak taip gak hehehe....

"lain org lain lak alahan nyer kan.."
tak gheti lah nak ckap. (sape surh ckap) wink..

emm dah try amik supliment or vitamin? just nk bg farrah + tenaga..

nyway hepi preggie dear.

ryani said...

heheheh kawe xde experience bab2 cenggini..tp kawe harap demo sbr byk2 le..demo kena think +ve..tiap kali minum@mkn, demo kena motivate diri yg demo xsey mutoh..kena ckp kat diri sendiri: "aku xnak muntah, aku kuat!! aku kena sihat demi bby aku!!" ckp byk2 kali insyaAllah benda tu akan motivate diri demo sikit2..

petua2 yg ore bg tu folow la..okeh..lap u bebeh!!

Ct Marina said...

mak aih korah, memang parah sunggoh la alahan mung nih. sama macam kakak ipar aku. 3 bulan memang melepek takleh masak, takleh makan+minum. kalau tak salah kakak ipar aku tu amik ubat doktor, tapi hehehe morning sickness nih memang strong! tak banyak membantu sangat.

susah gak aku nak buwi petua sebab aku preggy memang takdek alahan. tapi aku rasa macam aku sound aritu gak la kalo hari yang ko weak sangat better mintak masuk air la kat spital. at least dapat lah ko rest dari muntah2. lama tu nak nunggu 3 bulan..

be strong mommyotai!

beannydbunny said...

mommy...
try la kurma tu..insya Allah..
then try minum glucose..beli yg ada flavor .. at least ada gak tenaga..

eynda said...

Pengalaman eynda ~ jangan biar perut kosong...atleast gigit skit biskut...sediakan gula2 perasa mint sentiasa....minum teh peppermint boleh legakan rasa loya....apa-apa je yg ada mint flever....mentos yg mint tu pun ok....makan gula2 hacks yg hitam tu...semua ni eynda buat masa peknen...alhamdulillah kurang la skit morning sickness.....

Sasha said...

salam farah,

akak pun tak dpt nak tolong... Akak jadi mcm ni pun masa ngandung yg ke-2... rasanya sebab baby boy kot... hormon jd tunggang terbalik... nak taknak terpaksa tempuhi tempoh yg menyeksakan itu... bersabar jelah Farah... akak selalu makan asam & cium bau kulit limau utk hilangkan rasa loya...

mrsjaddo said...

semoga farah sehat dan bertambah ok.
nk bg tips pun xdok pengalaman la farah... :)

Idayu said...

salam kak..kesiannya akk.moga akk cepat2 sembuh dr mabuk.

saveme_zero said...

kak..try minum air halia. smlm ada baca dlm paper.

ONE ZABA said...

hui, tak dapek la den nak nolong!!!

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL