"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Wednesday, May 20, 2009

BELACAN

Hye semua...
Hari ni nak ke tak nak..mesti jgk pegi anto belacan2 ni ke rmh kwn aku..huhh..dh lebih 2mgu duk dlm esbox aku..fenin dh bau..asyik tangguh je nk dtg amik..hehe..sbnrnye kwn2 aku ni suke order belacan dr kg aku..sbb belacan kg aku tu wt time udang2 tu baru naik..kire fresh2 la..kalo tkde udang tu diorg tk buat..so,ritu memg fil aku siap call tye nk bape2 ketul..sbb memg bese2 aku salu bwk stok byk2....kalo tgk memg itam2 lagi bijik2 mata udang tu terjojol..hehe

Ni la die rupe belacan2 ni..dulu2 makcik ni letak belacan dlm tupperware kecik2..dlm rm2.50 satu bekas..skrg die tk letak dlm bekas2 dh..potong petak2 je sng keje..bau die semerbak satu kete bau tau..
Yang ni ade la dlm 8ketul kwn aku booking..sorang nk bawak balik kg Cherating..sorang lagi nk bwk balik ke Jerantut..mak2 diorg siap order sama..so,diorg beli byk2 tuk wt stok sekali...


gedabak kan..rmh aku seketul tu dh bape bln tk hbes2 lagi..hahaha

siap pack2..nk g anto dh nih...


opssss...pesal nyelit je gmbo aku..hahaha..Cha la ni sebok nk amik gmbo momy ..
layankan je la...alah pakai baju baru beli ritu ..hehe...(Skema gile aku diri terpacak cam tiang letrik...)jgn la gelak koranggggg!!!!!!!!!!!





12 comments:

kakchik said...

isyk, begitu sekali org suka belacan order... mmg gedebak sungguh tu. masa kakchik kat penang dulu ada satu tmpt yg jual mcm2jenis belacan, tak ingat dah kat mana, kalau lalu kat situ, lps tu al fenin la kepala... kat rumah kakchik takde org mkn belacan ni sb ramai yg resdung

mommy otai said...

>k.chikk..itu la kak chik..nama org pntai timur ni wajib dgn belacan..
farah ni bese2 je..tp cik abe meme suko laa..tiap2 hari keno ado smbl belace ko gapo2..hahhaa..
stok always laa dlm esbok tuh..
tp sume masakan sdp letak belacan tu sket2 kan..yummyy...
tp dh ade resdung sian laa..tkleh la merasa belacan..hehee

ONE ZABA said...

hacummm...hacummmm!!!! elergik tul aku ngan belacan ni.

mommy otai said...

>one zaaba..haa berani lagi dtg sini..hamekk ko..wahahhaaaaa

Suzi said...

inagatkan farah buat sendiri....belacan umah akak ni pun import dr TRg hihihi

naurah makwa said...

naura kalau bli belacan, suka bli kat orang2 kampung cni..kalau bli katmarket, blum tentu bersih..skang nih banyak kaum bukan melayu yg proses belacan..so, amat ragu dsekali dgn tahap kbersihan dia

mommy otai said...

>k.suzi..yer ni belacan kg farah la..pure gitu..cnfm die wt time udang fresh2 gitu..itu psl bau ngences tu..heheee

mommy otai said...

>naurah..tq sudi dtg rmh saya..
neway memg saya pon jenis ragu2 nk beli belacan..dh la cara proses die tu cerewet jgk..kena jaga kebersihan yg amat..tp yg makcik kg saya ni..cnfm laa bersih..sume org dh tau..alhmdulillah kan

Redynne™ said...

aku klu x de blacan kt umah.. x leh idup rasenye.. hehe

mommy otai said...

>ryn..sama la jgn dgn kite..hantu belacan jgk..hahahahaa...
nape ko wt belacan cam cekelat ke weiii...hahahhaaaaa

ryani said...

aii suke belacan melaka...sedappp...tp mommy dh ckp belacan setiu sedap, agak2 aci x poslaju kat sini..hehehhe

mommy otai said...

>ryani..nk sguh ko..tgu ado siap baru nnt laa..tp lepas ke nk pos ehh..

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL