"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Monday, June 22, 2009

TOK AJI SERBAN

Last wiken my famili datang rmh..sbb pertama rindukan cucunya..dah janji bape lama dah nk dtg Paka..n 2nd reason..sbb tau aku meloya2...first makanan aku order..kuih ni laaa...(see k.noorma..kita dh tunaikan janji nk letak dis kuih tuk akak)
b4 ni ade cite2 dgn k.noorma..nk balik kg nk suh my mom wtkan kuih ni..tp k.noorma tk tau cmne rupa die..lebih2 kurang jgk dgn seri muka..cuma kepala die je lain skit..

Satu loyang tu aku yg byk habiskan..bg jugak kat jiran dpn rmh 5potong..sdpnye la haii..tk terkata kalo dh mak kita masakkan..tul tak?




Aku tanya jgk my mom n abah..kuih ni ade nama lain tak..takut la org tak familiar dgn nama kuih ni..tp abah cakap kuih ni memg org pntai timur je biasa..esp org ganu...tp tk sure la kalau sekarang org luar dh bese wt kuih ni...

Kita sempat jgk tgk my mom wtkan kuih2 ni..

#Pulut tu cam bese..tanak je dgn santan..kasi api slow2..n lenyek je kat loyang biar padat.
#tuk kepala nyer..telur 9bijik,santan ala2 pekat sedikit,gula melaka dlm 2 kerek(racik halus),gula 4sudu
#kacau2 biar sebati,then curahkan je ats pulut td n kukuskan...


Harap k.noorma leh wt lps ni yer...kalo mcm ssh je explanation farah ni..tye k.Nor..die msti lagi teror..hehehee

10 comments:

naurah makwa said...

favourite saya tuh

ryani said...

org panggil tok aji serban ke? rasanye x silap kyan org panggil pulut sekaya or kuih sekaya je...
tp ape2pun rasa dia mmg best..lemak2 manis..rindunye nak mkn kuih kl..kl ni ssh nak carik laa...

Anonymous said...

mana...mana? apasal aku tak nampak tok aji pon ni? nape gambo kuih? mane tok aji pakai serban nih? sape tok aji tuh? imam mesjid sane yek..

Suzi said...

heran ye apasal tok aji serban yg dpt nama hihihi. tapi kuih ni memang sedap. akak pun suka. lama tak buat....

ASYIQ said...

Orang Perak panggil seri muka...kalau silap maafkan sy kalau ada kroni Perak kat sini. Memang sedap....walla....

Semlm akak masak bubur pulut hitam, kwan dari kelantan kasik. Esok....teringin la nak buat kuih ni....(sambil telan air liur...)

eRiNsZ said...

erin panggil :seri muka..
kalo "Pak aji serban" yang ateh nyer kaler ijou..

pepe pon i like...

mommy otai said...

kat terengganu..seri muka yg kaler ijao..yg sekaya ni kitorg panggil tok aji serban..mcm2 panggilan kan..wut eva..kuih ni memg sedap kannn..kan kannn....

blogresipi said...

Sedapnye kueh nie...lemak2 manis... kalau makan byk2 kejap je boleh pengsan ni..hehe

da said...

waaa sedaknya kuih nih..hok tok ngidam pun serro nok make retek..tq resepi tuh!

biskutliat said...

tok aji serban serrrrr

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL