ni c/p dari Myr..tq for da owner..
Bahan-Bahan:
ikan (mommy guna ikan kembung je)
2 biji cili merah hidup
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci hali
1 biji bawang besar - dibelah empat (aku tk letak)
2 batang daun bawang - dipotong
1 biji buah tomato - dibelah empat(aku suke tomato byk2)
½ cawan air asam jawa
Air secukupnya
garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
sedikit kunyit hidup
1 batang serai
Cara:
1. Cili hidup,bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit di tumbuk hampir lumat.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, air dan serai. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan. Bila mendidih masukkan buah tomato, bawang besar, garam dan akhir sekali daun bawang.
4. Angkat dan hidang.
p/s...yeyeayy..lagi 2 jam ++ nk bukak pose..hehee...
7 comments:
alahai seconet jerk ikan tuh! tapi singgang2 n pindang2 nih sedap wooooooo! leh kuruih badan! muahahaha.. tapi mu xde la gumuk pon farah! diet ker hapa????
>k.hana...
ikn wt 3ekor je..saje amik gmbo sekor dulu..haha...my hubby diet la tk mkn mlm skrg..
ish saya gemot tau..dlm gmbo tu gimic semata2..hahaa..
luar nmpk slim tp dlaman hanya my hubby yg tau...die suh diet gak ni..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
farah..selera akak ni suka yg simple2 je...macam chinese or thai food...kari2..ala2 mamak..tak brapa suka..cepat jemu kan..
telur pindang farah tau buat tak..?
kak..rasanya camne?
banyak nyer sayur..
taksukenyer :((
Err..kenai ka penulis blog my luvly kitchen tu ???
Pending?? masakan apa ni.. tak pernah rasalah..
Mommy naper ikan tu nampak semacam je. Kasihan dia..(keseorangan). hehe
msk gapo nih farah wess..x try lg masakan nih..cam singge jo..sedap ko???
Post a Comment