"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Saturday, January 31, 2009

APA PANDANGAN ANDA?

Hye kawan2 blogger sume..hari ni mommy ade satu cite..ekceli dah lame cite ni daddy story mory..tp mommy tk smpt nk share dlm blog ni...harap tk menyentuh mane2 pihak..just share n think positive...

Pada satu mlm tu..lupa ekk hari ape..daddy minum2 dgn kwn die..mkn2..ade 2 couple kat kedai tu jgk..yg berpurdah dan berjubah..diorg dtg mgkin sama kot..tp duk asing2 kat kedai mkn tu..
lps tu kat meja lain jgk..ade 1 couple lain..tp berpakaian biasa..tk sure la yg berjubah dan berpurdah ni dh kwen ke blom...sbb diorg tkde bawak ank..

Tgh2 hot berborak tu..tetibe kecoh bising2...akak yg berpurdah dan berjubah tu bangun dan marah2 kat couple yg pakai baju bese2 tu..hangin semacam..dari buah bicara die seperti dgr couple ni cam tgk2 dan ngumpat psl die laa..maybe psl cara die berpakaian..satu kedai dgr akak ni marah2 couple td..

Gurl yg berpurdah ni siap ckp..kenapa salah ke cara die berpakaian cmni..saya g memana ade je yg tgk semacam cara pakaian saya.tu la yg daddy dgr...So..couple yg terkejut dgn akak ni marah2 ni backup laa..ckp die tk kutuk pape pon akak tu..tkde ngumpat ape pon..die je yg terasa..daddy ckp maybe couple tu tgk2 cara akak tu mkn kot..sbb kejap2 kene selak purdah..pstu tutup..pstu bukak balik..

Tp akak tu still tk puashati..marah2 lagi smpai satu kedai dh berminat nk tgk die laa...akak tu sound couple tu.."awk igt awk ni baik sgt ke..kua berdua2 cmni..berdosa jgk"..
terus terusan lagi marah2..daddy ckp time tu dah rase malu la sbb kecoh smpai cmtu..hbes sume org dh tau..

ermm..so dah agk lame jgk akak tu g marah2 couple tu td..tp abg yg satu meja dgn akak tu tkde pon dtg nk leraikan akak tu tgh marah2..pelik gak kan..nape die biarkan je akak tu cmtu..kalo laki die..tak ke die malu sbb dah tarik perhatian org lain kat kedai tu..?tak lame lps tu..daddy dgn beraninye g ckp kat abg akak yg berpurdah tu.."abg..dah2 la tu..malu la org sume tgk ni..tk elok la cmni bang..kalo dh slh same2 la mtk maaf.."kata daddy..abg tu angguk je ckp ok..

Abg tu g kat akak berpurdah tu ajk balik..tp akak tu still tknak pegi..puas jgk daddy cite abg tu tarik akak tu baru die nk pegi..tp dgn tk puashati laa..
Gitu la ceriteranye..ermm pada pandangan mommy laa..sepatutnye die kena sabar kalo betul org kutuk die psl cara die berpakaian..betul tak?sebab kalo die niat ikhlas..die akan terima ape saje halangan dan dugaan..kalo iman kuat dan teguh..semua kritikan itu tak akan menggoyahkan keyakinan die tuk terus beriman...

So..ape pandanga korang psl kes ni...mungkin berlainan dgn pendapat mommy???

19 comments:

Tirana said...

Apa nak gaduh..kena kutuk sikit...Biasa la mulut orang mana boleh ditutup. Kalau kak tirana senang aje..kalau betul orang tu mengutuk, dia la yang dapat dosa..kita pulak dapat pahala kerana bersabar...so buat tak peduli aje..buat2 pekak..hehehe..hati tak sakit, mulut pun tak penat nak pi marah2..

lalang said...

emm btol2..
xpat0t la nk mara2 kn..
it shows orng yg berpudah cmtu perngai xelok..
sepat0tnye kne la saba...
biase la 2 orng tgk2...
da kt cni xrmai yg pkai cmtu aite..
kn mommy????
huhu

KakChik said...

Alhamdulillah kakchik tak pernah lak jumpa kes macam ni sepanjang kakchik berpurdah ni. Makan di khalayak ramai biasa la jugak tapi sebab kita dah sedia dengan cara-caranya, jadi takde sapa pun dok ambil kisah kita makan macamana. Yang penting di sini ialah sabar, sesiapa pun kalau tiada interpersonal skill, kalau ada yg kutuk personal mmg akan emo lah. Kalau KakChik, kalau berani, tanya elok-elok dan ceritakan elok-elok. Kita berpakaian sebegini kerana ingin mengamalkan secara terbaik pakaian Islam kerana ingin mendekatkan diri dengan Allah, kalau org pandang pelik, pintu dakwah telah terbuka, gunakanlah ilmu yg ada untuk ceritakan kenapa kita pakai begitu. Kalau marah-marah, respek org akan hilang, buruk pula pandangannya, menjadi fitnah pulak kepada pemakai purdah yang lain. Berpurdah bukan satu fesyen, tapi purdah ibarat benteng dr melakukan keji & mungkar dan seharusnya akhlak kita juga mestilah baik.

mommy otai said...

>k.tirana..dah agk akak org 1st komen ni..hehe..cpt je kan..tu la kak..ape akk ckp same dgn pndpt farah jgk..itu la manusia..macam2 ragam..

>lalang..betul weii..ini org pon ada ka..hehee..amik pengajaran okeh..

>k.chik..tq k.chik sudi komen n3 ni..farah memg tgu k.chik komen..itu la k.chik kan..mcm2 org mcm2 ragam..mcm2 peel kan..dah mari setan hasut tu.tak igt dh malu ape..

aliadijamina said...

sabar-sabar jangan marah2....
akak tu tengah stress kot.. tu pasal le dia emo sikit...

Mama Danish said...

mgkn akak tuh ngah ade prob..tol kate alia..sbb tuh die stress sket..tp xelokla gtu...kalau dh sedia berpurdah gtu kna bersedia gakla tempuh ape jua kutukan dan halangan

Kurosaki Ichigo said...

Kalau berpurdah tp bole maki org camtu, takde gunela berpurdah. Bak kata kak chik berpurdah ni ibarat benteng dari melakukan perbuatan keji dan mungkar kan. So agak keji gak la nak sound2 tak tentu pasal tuh. sebelum nak tunjuk kebaikan dari segi berpakaian eloklah penuhkan ilmu di dada tu dulu. Paham ape erti sabar dan erti perjuangan dalam menegakkan agama. Actually nak tau gak laki yang ngn dia tu muhrim dia ke? suami dia ke? kalau bukan nape keluar berdua-duaan? Kalau suami takpela..just wonder jek...

Rashid said...

Angin kus kus (dlm film p.ramlee) datang le tuu.. Bila datang je, emosi akan jadi tak stabil. Biasalakan perempuan.. hehe. (jangan mare wahai kaum hawa.. maaf ekk)

hana said...

hohohohoooo... mcm2 daaaaa... agaknyer sampai kete laki dier pulak kene mrh sbb suh balik! hehehehehe

Kamsiah said...

bahasa kita menunjukkan peribadi kita...lebih2 lg kalau berpurdah...biarlah ianya seiring antara percakapan dan penampilan,betul tak..?rasanya dia akan lbh dihormati kalau dia mengunakan bahasa yg elok,cakap baik2..

ela said...

bagi ela la, manusia ni macam2 tak kira pakai tudung, berpurdah,free hair ke..kalau perangai gitu tetap la gitu..yg pasti jadikan pengajaran..jgnlah kita tergolong dlm golongan yg rugi..apa org nak ckp lantaklah kan..janji hidup kita hepi hihhhhhhiiiihh...just that simple=thats me ..hahhahah

anawahid said...

satuju ngan ckp kak chik... w/pon saya x berpurdah... dia x cukup sabar lg tuh... ker mmg dia tgh gaduh ngan laki dia pasai tuh duk meka asing2.. ekeke... waulahhuallam...

ateh... said...

ateh rase kan..boleh je nak tegur budak yg tngk2 dia tu..but kan..jgn la sampai marah2 satu dunia..x best la mcm tu kan..salam kenalan dari ateh untum mummy otai..ateh amik link ok

Ct Marina said...

bagi mena pulak kan. pakai purdah ke pakai baju biasa ke manusia jugak serba kekurangan. salute kat kakchik yang bercakap bagi pihak yang sendiri pakai purdah.. pakai bukan kerana fesyen kerana itu cara untuk lebih dekat dengan Allah. Bukan mudah pakai purdah dan berada dalam environment kita.. kena strong in and out. macam jugak dari free hair ke pakai tudung bukan boleh pakai sebab trend atau orang suruh ke.... alamatnya tak lama lah. macam pendapat lain kat atas maybe akak tu ada problem, emo, ke hormon tak stabil hehheh positif2. tapi mena sendiri kalau takat orang tengok pastu bisik2 takdek lah sampai perlu bangun gi sound orang tu pulak kat kedai makan pulak tu. kat sekolah dulu selalu kena orang cakap2 pastu gelak tengok kat mena.... kalau dulu-dulu terasa jugak tapi bile ingat balik tak luak sikit pun....

Isyrak said...

mm.. iza tak pernah lak jumpe org camtu..seumur izza, izza tak pernah berkawan atau tenbgok org pakai purdah makan.. izza memang anti pd mula2nye sebab dah tertanam dlm diri kot. Tp, suatu hari tu iza buat blind date ngn seorg perempuan, izza kenal die melalui forum.. bila kami jumpe tu, mmg izza terkejut beruk, sebab tak pernah terfikir kawan yg ajk izza wat blind date tu seorg wanita berpurdah..so kami makan la sekali..izza tengok je die makan.. hehehe..memang agar sukar pd pandngn izza tp tidak bg die.. yela setiap kali nak suap makanan kene selak purdah dulu..dan kalau minum lak, minum ngn straw.. bila nak berkenalan tu perasaan anti kat org berpurdah hilang.. teringin jerk nak pakai purdah jugak.. jom kak fara kite try..hehehe

ryani said...

nak berbuat kebaikan mmg byk halangan..mmg kdgkala kita akan berpandangan serong kpd mereka yg berpurdah, tp tidak kpd mrk yg mendedahkan aurat..knp begitu? tepuk dada tanyalah iman..mampukah kita jadik spt mrk yg menutup keseluruhan tubuhnya demi takutkan seksaan drNya atau kita megah dgn menayangkan tubuh badan kita yg hnya pinjaman drNya semata2? mungkin kakak tu stress krn masyarakat sentiasa menolak kpd kebaikan...mungkin dia x dpt mengawal perasaan...kita doakan agar dia kekal dlm caranya berpakaian..dan juga sama2 berdoa agar kita dpt menjadi spt muslimah yg menjaga aurat sebaik mungkin satu hari nanti..InsyaAllah...Amin...

CT Delima said...

pada k.ct ler..brsabar lebih baik dr berkata2.kalau betul kuat iman nya harus tempuh segala dugaan ini..rasanya akak tu dtg bulan kot tu yg nak marah2 jer adehh..macam2jer manusia ni kan..

Anonymous said...

Yes indeed, in some moments I can say that I jibe consent to with you, but you may be making allowance for other options.
to the article there is still a question as you did in the go over like a lead balloon a fall in love with efflux of this solicitation www.google.com/ie?as_q=video memory stress test 1.3 ?
I noticed the utter you have not used. Or you profit by the pitch-dark methods of promotion of the resource. I suffer with a week and do necheg

Anonymous said...

Amiable dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL