"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Friday, January 23, 2009

BUBUR AS-SYURA IDAMAN KALBU

hye kawan2...
saya membizikan diri semalam..
sebenarnye dpt jemputan ke majlis as-syura di rmh kawan baik aku kat dungun...
majlis ni tuk jiran2 sahaja..
hanya satu kawah..
dan ini juga pertama kali aku ke majlis syura...
even sederhana tp tetap meriah.
suasana kacau syura

memula cha takut2 sbb org ramai sangat2..





wahh..time ni syura dh leh makan..aku dh bedal satu mangkuk..
sdp jgk sbb cair2 lagi kan..masih terasa je time mkn semalam..



panjang muncung cha sbb taknak makan nasi..
puas aunty nye mujuk...




sementara bergilir2 kacau syura..tuan rumah hidangkan nasi dan lauk pauk.
lauk kite hari ini..
gulai kari ayam,kacang panjang + udang,ikan goreng berserta sambal belacan...
sungguh sodap!
aku bedal mkn hari ni..tk igt org belakang..
habes la diet aku oke!
selera sbb makan tangan org lain masak..




time ni bubur syura dh pekat...dah start letak dalam bekas2 tuk dibahagi2kan...
mommy hanya tolong bawak tupperware tu susun dalam rmh aje..
yg lain tk berani wooo..
kang tersikit ke,terbanyak ke, terjatuh ke...tk pasal kene marah dek tuan rmh..
niat dalam hati nk je wt sume tuh..



cha duk perabih kue tat nenas tok ma pye!
sambil2 tgk mommy dan aunty masukkan sambal ikan dlm bekas syura tu!
ermm neway tepuk2 tangan tuk cha..
sbb very da gud n clever gurl hri tu!...
langsung tk kaco mommy wt keje!


ni la hasil yg aku angkut2 sume tu...
sume disusun tuk disejukkan sementara nak tgu petang2 ni..




ermmmm...first time aku tgk org letak benda2 alah ni dalam bekas syura..
jakun ekk aku!
sambal ikan,agar2 dan telur dadar...
sungguh menarik dan berwarna warni!




ermm time ni snap pics..sbb berenti rehat penat..hehe




dan akhirnye siap dipack2..
tiap plastik di cmpur dgn limau mandarin beberapa bijik...
ape lagi..masuk keta tuan rmh 3/4 dan selebihnye dlm kete aku..
g tolong2 bahagi2kan tuk org2 susah..
alhamdulillah rezeki...
penat malam tu tido dlm kepenatan..
tk sedar apa!
juga kenyang sbb asyik makan je!
sekian laporan tuk semalam...
sungguh seronot ye majlis syura ini...
tk sbr nk tgu lagi tahun depan..
jgn lupa jemput saya lagi ye!




p/s amalan bersedekah itu amalan mulia....moga Allah murahkan rezeki dan permudahkan segala hal kepada mereka yg ikhlas...




12 comments:

YuS~N3 said...

uish..sedapnya bubur asyura tuh...tp pelik nyo letak agar2 sambal ikan segala tuh..sedap ke mkn dgn benda2 tuh semua??minggu lepas family kyus pun buat jgk..2 kawah lagi tp xleh balik..huhu..x dpt la merasa tahun ni...

mommy otai said...

>k.yus..sdp make nge sume tu..style ore ganu kot...farah pon tk tau..sbb 1st time jgk make gini..hehehe...

anatahir48 said...

sedapnya bubur asyura ni..nyum nyum

ayie_helena said...

wah kak farah itew..bestnye dye mam bubur asyura yer...hikhik...ekceli cha sentiasa chumil laa ngn mengayakan sepit di rambutnye..hikhik...see like mother like her daughter...ngee~~

p/s :arini itew pulak lik kg...ngee~~
slmt bercuti2 malaysia...

eriey said...

ye larr..sodap syura ganu n klate..kalu duk phg syura mcm koleh ubi hahaha

kyoko said...

salam kak fara..bestnyer..izza langsung takde pengalaman..ala akk, nak makan jugak..akk letakla resepi kat sini..leh izza cube cube nanti..

biskutliat said...

apsal muka mommy otai camgitu jer heheheheh

mommy otai said...

>anatahir...ermm memg best la syura ni kan..jom...

>dayah..lor kelik kg ke..kat mane kg itu..hehe..
cumel ke..mommy nye dh tua..tgl ank je la comel..hahaa

>eriy...mu kacau sndrik la weh nk sdp gak..koleh ubi pon sodap jgk..hehe..lain ore lain care tu kot..

>kyoko..k.farah tk amik pon resepi sbb g nyebok2 je laa..

>taro...ermm muke otai gitu la kot..hahahahahahhahahaha

Mama Danish said...

sodapnye suro tuh..bakpo mommy muke gtu??kesot nga mama lgko???huhu

mommy otai said...

>mamadanish...muke panas..over excited dpt makan sugho..hehee..sipe sugho ko mama tp tk mari jgk..kehhkehh

Rashid said...

ermm sedapnya syura yang masih lembik dan panas..
Tapikan ada orang tuu.. dah bedal satu mangkuk ngan-ngan syura baru masak.. hehe. (ngidam bebenor le tuuu..)

Idayu said...

Waa..bestnya syura.dah lama kempunan ni..:(.Ari tu sgah ganu..ada org bagi syura free kt masjid tp xdpt amik sbb nak bg lps asar.Masa tu baru zohor..takkan nak tgu..huhu.

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL