"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Tuesday, October 28, 2008

"ANAK"-ISU SENSITIF-HORMATI PERASAAN ORG LAIN
















ASSALAMUALAIKUM WBT....

sempat lagi malam ni momy update blog ni...bese la tengah rajin ni kan....
asik tgk blog je...
malam ni tkde la resepi...sbb g wt kfc kat kedai dungun td..heheekk...
nk ckp psl ape ye mlm ni...tgh bosan2 ni..hubby aku tkdok..kua g tgk org lumbe kete katenye...
aku nk ikut die tk bagi..apa daaa....;-(....

petang tadi aku ym dgn kwn aku..ade la kwn2 lame laa....
nk di ceritakan..die dh lame la kawen..tp tk dikurniakan lagi ank...even dah macam2 kwn aku ni usaha..mengurut la ape laa...tp belum ada lagi rezekinya..

yang sedihnye..mulut2 org yg tk boleh tgk org senang...
suka menyakitkan hati orang lain..
ade je nk di cakap...org tk dpt ank pon ada kena mengena ke dgn korang..
bukan kah tiap dugaan tu daripada Allah SWT...
sesungguhnya org yg menerima dugaan dari Allah SWT..adalah insan yg disayangiNya...
bersabar sahaja la..

kenapa yekk..manusia tk pernah puas dgn ape yg dia ada..aku pon tk boleh nk jawab tu..sbb kekadang aku sndrik pon tk puas dgn ape yg aku ada...astaghfirullahh....
yg sedih lagi..kwn aku cerita..sedara mara terdekat pon selalu dok perli2 die..mentang2 die tk dpt2 lagi ank..senang2 je ckp org mandul la ape laa...
mengucap pnjg aku...tak ada perasaan kah org itu??seolah-olah menghina...

Bersikap kasar dalam pergaulan dan kesat kata-kata adalah sangat dilarang. Perkataan yang kesat dan sikap yang keras hanyalah digunakan dalam medan perang ketika menghadapi musuh.Firman Allah S.W.T.: Maksud: "Wahai orang-orang yang beriman! Perangilah orang-orang kafir musyrik yang berdekatan dengan kamu, dan biarlah mereka merasai sikap kekerasan (serta ketabahan hati) yang ada pada kamu, dan ketahuilah sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertaqwa (dengan memberikan pertolongan)". (Surah al-Taubah 123)



kena ke dengan firman yg aku post ni ekk...
cam lain je...tp takpe laa...

dan sesungguhnya Allah bersama org2 yg memerlukan pertolongan...
agaknya bila musibah ni terkena pada kita..barulah kita tau ape rasanya...
betapa sakitnya hati..tertekannya perasaan...
wahh dah melalut kot aku kali ni...
tapi bila aku igt kisah kwn aku cite td..aku sndrik rasa marah n sedih....
tkpe laa..buat kwn aku tu..tabahkan hati..kuatkan semangat..
teruskan berdoa dan solat hajat..moga ada rezeki di hari depan..atau mungkin ada hikmahNya..

aku doakan kwn2 aku bahgia dgn hidup masing2...tiada rasa dendam dan irihati pada sesama kita...jauhkanlah perasaan itu dari lubuk hati aku..

ameennn...ya rabbal alamin...

3 comments:

kakyan comey said...

thanks nor...syukur pd Allah maha pemberi rezeki.Dia yg maha mengetahui akan sesuatu....

smoga posting ni membukak mata insan2 yg x mengalami apa yg 'kami' rasa :)

kakyan comey said...

lupe nak kabo...mmg cha mcm jate la ms kecik..dah bulat tu br comey..hahhaha..bulat debok sungguh mek cha...

mommy otai said...

insyaallah

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL