"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Saturday, December 13, 2008

LINTAH

ni gambo b4 kitorg balik kg...aku tk igt lak bape hb nye..pesal ek lupa nk set date kat camera tu..kan dh bercelaru..lupa date balik tu bila..ishh..daddy tlg amik gmbo mommy ni...bag2 penuh kat depan pintu..baru ank sorang..barang cam nk rak..hehe..ekceli posing dgn jubah baru..ahaks

sampai kat kg.pasir putih marang ke yg merchang ek..aku tk tau sgt..byk tmpt org jual ikan keli dgn belut..so,daddy singgah beli belut tuk lintah die kat kg..lame tk pekena darah..sian..mahal gak belut..1kg dalam rm18...ni belut diorg tangkap sendirik,bkn bela...time ni gmbo aku amik dr dalam kete..daddy jerit sbb kena usik dek pakcik yg menjual belut tu..nama nye ada lintah..tp penakut yg amat..
tgh timbang..dlm 5ekor belut besar..dan 2ekor belut yg kecik..eii sekali tgk cam ular pon ada..pye la ssh diorg nk amik sekor2..sbb licin...

ni la..kolam lintah daddy...ape ntah nama pokok tu..dh masuk 7bln kot kolam ni di buat...ntah berapa ekor lintah yg ada..sbb ada jugak lintah ni keluar time hujan2..kalo tgk cam tenang je kan airnye...tp tk nmpk ape ada kat dalam tu...kalo nk lintah ni naik ke permukaan air ni..kena kocak air kuat2..cpt la lintah ni naik ke atas..sbb lintah ni kan lapar darah..so bila air kuat berkocak..mesti lintah2 ni igt ada makanan la tuk dijadikan habuan...



ekceli laki aku tkut dgn lintah2 yg die pelihara...nasib la ayh seorg yg berani dan tk geli dgn sume tu..so time bagi makan ke pape yg kena pegang lintah ni,sume diserahkan pada ayhnye...hehe...


ni lintah yg sedang2...cam ank2 dara la kot..kalo jantan..yg bujang2nye laa..


time ni dh beberapa jam belut duk dlm kolam lintah ni..tp tknak lepas lagi dr belut tu..byk gile lintah bertempek kat belut tu..best agknye darah belut tuh



lintah yg berkeliaran mencari mangsanya..hehe


haa...ni mak @ bapak lintah..tp tk cukup besar tuk di jual...lintah leh besar 3kali ganda dari yg ini.









8 comments:

azza_irah said...

eeiii...saja je la....beso2 nyaaa....wat sup pon sodap...tak lalu akak tgh bfast nih....iskk...

Eida said...

eee.. gemuknya.. lintah tu...
kalau lepas isap darah lagik gemuk!

mommy otai said...

best..best..goreng pon sodap!ahaks

eriey said...

eee..geli la tgk litoh tuh farah..sib baik ku bekpes doh..farah,jubah kain opel mun tuh supo nge aku bli jgk hehe..85yar jgk bli psr pputeh..butik tuh xdop size aku haha

mommy otai said...

yeke eriy..same la kite..mu beli color gapo..

biskutliat said...

x best nyer lintah ngeee

Mama Danish said...

gelinye litoh tu farah...geli geleman ore

Isyrak said...

akak..kalau la org terjatuh kat kolam lintah tu.. leh mati :((

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL