ermmm yehaaa....sdp sungguh ayam merah madu dr CIK MAT GEBU ni...recipe asal dr Lelayong..ekceli duk terliuq tgk ummie jaws msk ns myk ritu..tp nmpk jauh2 je..org tu kedekut nk tayang dkt..hari ni menjadi jgk aym maduku..gmbo tk cun cam bese laa..tp rasenye meletopppp....hehee..jom jomm pakat2 try..(ke aku yg last buat ayam ni)...
Ayam ni agaknye sdp mkn dgn nasi myk kot..sbb sedikit manis..tp aku mkn dgn nasi putih pon manyak sdp oooo..memang rini tk diet laa..ahaksss..ummie jaws...aii dah buat ok..lagi nk wt ape pasni..hehee...
tq MAT GEBU atas recipe itew...sguh bermakna..hehe..tq tq...
Resepi ayam masak merah madu:
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g ayam, potong ikut suka, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
3 camca besar cili merah
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
2 camca besar cili sos
3 camca besar madu
1 camca teh serbuk lada hitam
2 biji cili merah, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris bulat (resipi asal tak letak)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat, toskan.
Tinggal kan sedikit minyak dalam kuali yang sama.
Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak, masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih.
Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat.
Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
Angkat dan hidangkan.
Friday, April 10, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
haha..bravo bravo! i like hehe
bukan kedekut la tp pinggan lawa takdok :((
sdp kan..hehe..tq tq...
alahaii..pinje la pingge dalam lemari mil mu tu..kekekeee....
g beli pingge kat lgkawi cpttt..hehe
marbeloussssssssssssss......
oit kata nak pos mai kat aku skit...
sudah masuk pewooot lah...
hmmmmm....
>alia..ade lagi ni haa..3ketui..nok ke..aku pos ikut ym lehh..kekekeeee
Ayam merah masak madu.. adoii sedap tu. Mungkinkah kerna adanya madu tu..
farah.. madu tu yang best!!!! hahahh..
>rass...ish cam lain je bunyinyee..nk kene nihhh
Post a Comment