"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Tuesday, April 7, 2009

Pemilik Akaun RHB Bank Perlu Berhati - hati

sebelum ni saya tak kisah sangat tentang email spam ni memandangkan email spam sebelum ini menghantar spam supaya saya login ke akaun maybank, cimb bank dan yang membuat saya tak kisah sebab saya tak mempunyai akaun tersebut. tetapi kali ini mereka menghantar spam untuk rhb bank, akaun yang boleh dikatakan saya akses setiap hari. perkara ini mungkin remeh bagi sesetengah orang yang sudah tahu hal ini tetapi bagi mereka yang tidak tahu bagaimana pula nasib mereka?

(klik pada imej untuk melihat dengan lebih jelas)

(email yang kononnya dari RHB BANK)



=

sila lihat dengan teliti web address untuk login ke akaun "palsu" dan bandingkan dengan web address ORIGINAL RHB BANK..


(web RHB BANK yang dipalsukan oleh mereka)


(web RHB BANK yang ORIGINAL)

bayangkan jika anda tidak berhati - hati tanpa melihat web address dan terus login.. kemungkinan besar duit di dalam akaun anda akan hilang begitu sahaja selepas mereka mendapat login ID dan PASSWORD anda...

p/s:jangan sesekali cuba untuk mencuba memasukkan ID dan password walaupun anda tahu itu adalah web tiruan, palsu, clone etc..

4 comments:

Tirana said...

Otak kreatif betul la diorang ni tapi tak kena tempat...

kakchik said...

Hari ni kakchik terima satu lagi email spam yg kononnya dari Maybank. Pandailah depa kata akaun akan kena suspend kalau tak update segera. Rasa baru je keluar Metro/Kosmo org kena tipu melalui akaun ni. Jahat sungguh depa ni.

eynda said...

Fara...hubby eynda memang dah lama pesan...apa-apa email yg kononnyer datang dari bank2 ni jangan bukak....penipuan. So memang dapat banyak email cam ni...eynda delete je...

ateh... said...

aduh hai...payah tol klu ade org yng pndai ni kan.hahahhahah

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL