opsss..terlupa nk letak cili padi td...baru kick!
da kuah
KUAH LAKSA
hampir 1mgu duk cari si bunga kantan..habes tmpt duk cari..tp hbes..
boicott jgk agknye..hahaa..
tup2 petang td beli kat pasar malam paka ni..nasib baik ade jgkk..rezeki daddy ni...
pagi2 lagi duk wt laksa penang..
pertama kali cuba wt laksa penang..alhmdulillah menjadik jgk..cuma mgkin kurang kick cam org2 dh expert tu agknye...
layan dulu oke..
nnt mommy letak resepi nye..rase kat blog org lain dh byk kot resepi laksa ni..
KUAH LAKSA
1kg Ikan kembung or ikan selayang(lagi pekat lagi best tambah sikit)
– siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu ..kalau tak nanti akan bau hanyir Ikan direbus bersama garam dan asam keeping.. Asingkan isi ikan n tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang
Kemudian blend pula tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air secukupnya...garam n asam keping
BHN KISAR
2 biji Bawang besar
6 biji bawang merah (farah letak bwg besar aje..sbb senang..dan malas)
2 biji bawang putih (farah tk letak bawang putih ni)
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka (kasi lebih baru sdp)
Cili kering pun ikut kepedasan masing (nk pedas tmbah cili padi)
Semua bahan di atas dikisar halus *
BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan – Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping Semua
bahan di atas masukkan dalam kuah bersama bahan kisar
HIASAN
Telur rebus
Salad (farah lagi suke kubis)
Bwg besar - potong bulat
Limau kasturi (diperah time nk makan)
Cili padi - dipotong kecik2
Daun gajus(optional)
Nenas (optional)
14 comments:
tak kira..nak jugak resepi..slurpp...terliur!
>nuryah..nnt aku pree aku recall balik resepi dio..sbb aku baling2 jah td.hahhaaa
adeeehhhh! ko nih farah! mmg leh wat akak kemecer tau! tadik tak cukup! nak lagik 2 pinggan! hahahahahaaaaa...
>k.hana..hahaa..kate nk berbesan..leh aje kak..kemecer pon kemecer laaa..wakakakaaa...(apo weh tk phm)
akak!makan laksa x ajak org satu daerah..hikhik....
kempunan gak laaa gini makan laksa penang!!dah lame xmakan..ummmmmmmmm
oh, tercapai jugak hasrat nk buat laksa yer..si cha tu leh makang ker laksa ni?
akak pun nk buat jugak, cuma nk cari ikan kembung ngan bunga kantan, tp kat pasar sini stok bunga kantan berlambak...
eh, kenapa yer sana jarang jumpa bungan kantan ni? bukan ker orang pantai timur letak dalam laksam dan nasi kerabu? emmm...yum,yum, ..akak memang suka laksam dan nasi kerabu..
>dayah..sila la dtg rmh org sedaerah ni..byk lagi ni haa..ckup tuk dayah tuu...
>k.noorma..kat sini byk bunga kantan..kebetulan kot org2 kg sini tk anto ke pasar bunga kantan..tak tau la nape..tetibe je cam ssh plak..smlm dh belambak la jual..kalo tk kempunan la farah...
kite suke gak nasi kerabu tu...nnt nk g rmh akak..akak wt kan nasi kerabu oke..puncak jalil kan..nnt satu masa smapi la tu..hihiii
hiss..mana ada pasar mlm ni hari erk..mahu cari laksa penang ni gak..adeh ngencis dah aiq liuq k.ct ni farah oiii !!
laksa ni ialah my peberet...2 pinggan x cukup. leh anta seperiuk???
wahhhhhhhhhhh.... tepuk..tepukk tepukk...Farah dah pandai wat laksa penang...
Dari gambar jer dah tau sedapppp.....
Tahniah.....
FARAHHHH...oo makang sorang2 ek..bak la sini sebukus...kuah tu nampok pekat jer cam beli kedai....mesti sedap nih...letak la resepi tu leh masuk lam lis nih...
hi farah ...tercapai gak cita2mu buat laksapenang yer.... kat mana dapat bunga kantan tu........adus sedap nya... akak hari nie jiran bagi laksa thai lak... yummmy
Laksa sebungkus – direndam semalaman then bila nak makan baru rebus
KUAH LAKSA
1kg Ikan kembung or ikan selayang(lagi pekat lagi best tambah sikit) – siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu ..kalau tak nanti akan bau hanyir
Ikan direbus bersama garam dan asam keeping..
Asingkan isi ikan n tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang
Kemudian blend pula tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air secukupnya...garam n asam keping
BHN KISAR
2 biji Bawang besar
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka
Cili kering pun ikut kepedasan masing
Cili padi sikit
Semua bahan di atas dikisar halus
BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan – Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping
Semua bahan di atas masukkan dalam kuah bersama bahan kisar
HIASAN
Telur rebus
Salad
Bwg besar - potong bulat
Limau kasturi
Cili padi - dipotong kecik2
Daun gajus
my paberet...i like laksa...hu..hu
Post a Comment