"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Thursday, February 5, 2009

LAKSA PENANG

da sayur2,telur2,kubis(En.Junaidi tak suke salad,lagi suke kubis sbb krup krapp),bawang ,laksa...
opsss..terlupa nk letak cili padi td...baru kick!

da kuah


Yes...yesss..berjaya jgk mommy wt laksa penang..
hampir 1mgu duk cari si bunga kantan..habes tmpt duk cari..tp hbes..
boicott jgk agknye..hahaa..
tup2 petang td beli kat pasar malam paka ni..nasib baik ade jgkk..rezeki daddy ni...
pagi2 lagi duk wt laksa penang..
pertama kali cuba wt laksa penang..alhmdulillah menjadik jgk..cuma mgkin kurang kick cam org2 dh expert tu agknye...
layan dulu oke..
nnt mommy letak resepi nye..rase kat blog org lain dh byk kot resepi laksa ni..

KUAH LAKSA
1kg Ikan kembung or ikan selayang(lagi pekat lagi best tambah sikit)
– siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu ..kalau tak nanti akan bau hanyir Ikan direbus bersama garam dan asam keeping.. Asingkan isi ikan n tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang
Kemudian blend pula tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air secukupnya...garam n asam keping
BHN KISAR
2 biji Bawang besar
6 biji bawang merah (farah letak bwg besar aje..sbb senang..dan malas)
2 biji bawang putih (farah tk letak bawang putih ni)
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka (kasi lebih baru sdp)
Cili kering pun ikut kepedasan masing (nk pedas tmbah cili padi)
Semua bahan di atas dikisar halus *
BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan – Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping Semua
bahan di atas masukkan dalam kuah bersama bahan kisar
HIASAN
Telur rebus
Salad (farah lagi suke kubis)
Bwg besar - potong bulat
Limau kasturi (diperah time nk makan)
Cili padi - dipotong kecik2
Daun gajus(optional)
Nenas (optional)

14 comments:

nuryah said...

tak kira..nak jugak resepi..slurpp...terliur!

mommy otai said...

>nuryah..nnt aku pree aku recall balik resepi dio..sbb aku baling2 jah td.hahhaaa

hana said...

adeeehhhh! ko nih farah! mmg leh wat akak kemecer tau! tadik tak cukup! nak lagik 2 pinggan! hahahahahaaaaa...

mommy otai said...

>k.hana..hahaa..kate nk berbesan..leh aje kak..kemecer pon kemecer laaa..wakakakaaa...(apo weh tk phm)

ayie_helena said...

akak!makan laksa x ajak org satu daerah..hikhik....
kempunan gak laaa gini makan laksa penang!!dah lame xmakan..ummmmmmmmm

Noorma said...

oh, tercapai jugak hasrat nk buat laksa yer..si cha tu leh makang ker laksa ni?

akak pun nk buat jugak, cuma nk cari ikan kembung ngan bunga kantan, tp kat pasar sini stok bunga kantan berlambak...

eh, kenapa yer sana jarang jumpa bungan kantan ni? bukan ker orang pantai timur letak dalam laksam dan nasi kerabu? emmm...yum,yum, ..akak memang suka laksam dan nasi kerabu..

mommy otai said...

>dayah..sila la dtg rmh org sedaerah ni..byk lagi ni haa..ckup tuk dayah tuu...

>k.noorma..kat sini byk bunga kantan..kebetulan kot org2 kg sini tk anto ke pasar bunga kantan..tak tau la nape..tetibe je cam ssh plak..smlm dh belambak la jual..kalo tk kempunan la farah...

kite suke gak nasi kerabu tu...nnt nk g rmh akak..akak wt kan nasi kerabu oke..puncak jalil kan..nnt satu masa smapi la tu..hihiii

CT Delima said...

hiss..mana ada pasar mlm ni hari erk..mahu cari laksa penang ni gak..adeh ngencis dah aiq liuq k.ct ni farah oiii !!

Azita said...

laksa ni ialah my peberet...2 pinggan x cukup. leh anta seperiuk???

aliadijamina said...

wahhhhhhhhhhh.... tepuk..tepukk tepukk...Farah dah pandai wat laksa penang...
Dari gambar jer dah tau sedapppp.....
Tahniah.....

ela said...

FARAHHHH...oo makang sorang2 ek..bak la sini sebukus...kuah tu nampok pekat jer cam beli kedai....mesti sedap nih...letak la resepi tu leh masuk lam lis nih...

izan said...

hi farah ...tercapai gak cita2mu buat laksapenang yer.... kat mana dapat bunga kantan tu........adus sedap nya... akak hari nie jiran bagi laksa thai lak... yummmy

izan said...

Laksa sebungkus – direndam semalaman then bila nak makan baru rebus

KUAH LAKSA
1kg Ikan kembung or ikan selayang(lagi pekat lagi best tambah sikit) – siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu ..kalau tak nanti akan bau hanyir

Ikan direbus bersama garam dan asam keeping..
Asingkan isi ikan n tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang
Kemudian blend pula tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air secukupnya...garam n asam keping


BHN KISAR
2 biji Bawang besar
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka
Cili kering pun ikut kepedasan masing
Cili padi sikit

Semua bahan di atas dikisar halus

BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan – Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping

Semua bahan di atas masukkan dalam kuah bersama bahan kisar

HIASAN
Telur rebus
Salad
Bwg besar - potong bulat
Limau kasturi
Cili padi - dipotong kecik2
Daun gajus

alia said...

my paberet...i like laksa...hu..hu

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL