"Ya Allah Ya Tuhanku.. ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupkanlah aku, angkatkanlah darjatku, berikanlah aku petunjuk, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku"

guestbook

Monday, February 9, 2009

TAK SIHAT

Assalamualaikum WBT...
ermm n3 hari ni takde gmbo2 cam bese..juz nk story n share dgn kwn2..
pada yg ingin bagi pendapat or pandangan dialu-alukan...

Masuk hari ni dah 5hari aku sakit...camane nk explain ekkk..sakit dlm perut la kot..
kekadang rasa sebu..rasa ngilu..rasa pedih ulu hati..perut cam buncit semacam la...rasa ada angin nk kua tp tk kua..rasa nk buang air besar..tp tk kua...sakitnye menanggung tak tau pape jenis sakit ni...

Dah g klinik .. doc cakap aku wt keje berat..so,urat tegang..die kasi ponstan aje tuk hilangkan sakit perut tu..tapi tak hilang2 jgk sakitnye..rasa cam makin kuat denyutan sakit..ssh kalo sakit tp tak tau ape punca die..nk tido pon tak boleh..puas la En.Hubby urut perut dan betis mlm2..sakit tetap jgk sakit..sengal hbes satu badan..tertido pon sbb dah ngantuk sgt..
Lps jumpe doc tadi..aku period..kalo diikutkan sepatutnye date 19hb datangnye..tp semalm baru 8hb..kirenye 2kali dalam seminggu la datang bulan..tk pernah aku dtg 2kali sebulan..nk kate senggugut..takkan la dah ank sorang baru nk rasa senggugut..itu cuma kemungkinan laa..

Pergi lagi ke klinik pagi td..doc ckp sepatutnye kalo dah period,skitnye pon hilang laa..tp aku ni sikit pon tk hilang jgk..die scan perut aku ..clear katanye..urine test..doc kate air kencing aku kotor sedikit..dinasihatkan minum air banyak2..

Kebetulan mak sepupu aku otw dr kg aku..nk balik ke KL..ada la yg sorang ni..pndai mengurut..lebih kurang cam mak bidan jgk laa..berubat2 org pon die pandai..so,ma aku dh pesan nnt mtk tlg die tgk2kan perut aku..sbb tak tau ape kes tak hilang2 lagi sakitnye..

Tadi die pegang2 perut aku..terus terkena tang sakit tu..adoiiii Tuhan aje yg tau rase sakitnye..
meraung aku dlm bilik..die tekan2..picit2..die cakap rahim aku kembang..lps tu rahim aku naik ke atas..senget ke kanan lebihnye..aikk pelik tul aku..(tak caye wehhh!!!)aku ni kalo tradisional ni..kureng sket..skit2 oke laa...die urut lagi perut aku,kasi tarik kanan tarik kiri..die ckp rahim aku tak elok ni..tk duduk tmpt die..agaknye kes aku gugur bulan pose ritu..aku tkde pergi urut2 ke ape..mungkin itu la puncanye..

Tak lama tu..die pegang perut aku satu tangan kat atas perut..satu tgn belakang aku..die suh aku ready..die kasi pusing itu perut aku..terasa la ada bnda gerak dlm perut aku ni..memang terasa seketul gerak dlm perut aku...sakit wooooo...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...siyes berair2 mata aku..nk ngis beriya kang malu lak aiii...aku tarik karpet sbb nk tahan sakit...sambil2 tu die ckp sbb tu aku sakit kat ulu hati..rasa berangin,sbb bnda ni duk kat bwh die..oo pttlaaa....
dah siap ni..die tye aku.."skrg ape rasa..?dah tak sakit kan?"
aku cuba relak2.."ehh aha laa tk skit dahh..aikk peliknyee.."(taknakcaye lagi time tuu)
tp siyes laa..memang tak sakit..cam die dah amik buang terus dr perut aku...
waaaa tq K.Moon...atas baktimu..hilang la seksa sakit aku selama beberapa hari ni..

Walaupon ade yg kurang percaya akan cara tradisional ni..aku rase kekadang ia penting jgk..sebab kite ni org melayu..byk bnda2 lame yg asalnye dari org dulu2 jgk..pntang larang ape sume kan...mgkin jgk kelalaian aku kurang jaga dalaman..esp lepas aku keguguran bulan puasa lepas..


Alhamdulillah...aku dah rasa sihat sekarang..harap2 kesihatan aku berlarutan cerianya...

22 comments:

hana said...

wallaaa wallaaa farah! alhamdulillah dh tk sakit lagik! tk penah la pulak kene cenggitu... pasni jaga diri baik2 yer!

mommy otai said...

>k.hana..alhamdulillah sgt k.hana..
igt2lg time die pusing perut td...huhu..cam tak caye ekkk...
terase lagi sakit kene pusing td.hahaha...
cpt2 leh saing dgn k.hana pye baby..ahaksss

kakyong said...

Bagus la Farah dh sihat. Yea yea Farah dh sihat. hehe...suka ni. Akak pernah keguguran 7x tau Farah. Macam terasa-rasa lg sakitnya tu. Sedih bila dikenang. Tapi apakan daya, itu ujian Allah utk akak. Kita terima dgn redha.

mommy otai said...

>k.yongg..wahh yeke..7x..dasyat gak tu..agknye rahim tk kuat kot ekk..ehh pndai je farah ni..tkpe la k.yong..ade la hikmah tuhan kasi kann..kite mrancang tuhan yg tentukan..

eriey said...

alhmdllah..dh ilang skt prot mun..siye..

Rashid said...

ha itule. Abgpun dah rasa ngeri je bila dengar citer ari tuu.

Dik farah.. jangan ambik mudah ek lain kali. Kalau rasa sakit apa-apa, cepat-cepat selidik k..

Apa-apapun syukur dah sihat...

KakChik said...

Suspens juga membaca tulisan farah ni. Ingatkan macam abang ipar kakchik yg terkena GERD (nak tau kena search ya). simptomnya nak serupa dgn farah cumanya dia ada gastrik yg teruk.

Alhamdulillah, lega jg akhirnya bila farah dah ok tu. Jaga diri elok2 ya.

Keluarga KakChik pun kureng jg psl bidan kg/bomoh/tkg urut ni tapi slps peristiwa Ummi terkena buatan orang kami percayalah sikit2.

anawahid said...

farahh... pasni jg diri baik2... sebenarnyaa.. 2-2 kita kene percaya gakk.. kan...kan... thanks k moonnn... hehe.. meh sini akak suap buburrr..

CT Delima said...

Fara..tu ler kita org pompuan kena jaga walaupun ank dah berderet2..tang urut tu kalau bole kan setiap tahun kena urut badan 4-5 kali setahun..baru ok lega sikit urat2 dlm badan tu ..apa2 pun k.ct harap pas ni jaga diri elok2 yer..seronok nya dgr urut2 ni..nak urut gak ler heheheh

ela said...

alhamdulillah farah..oo teruk gak sakitnya tu..ingat sakit bese jer..

tapi kang farah ela mmg caya kat altenative medicine walaupun ela study biomedic..kira org science la kan...tapi entah knape ela lebih suka kpd herba, homopathi, acupunture..etc.....

halen said...

membe opis halen ader jgk citer aritu dia skt perut skali mak mentua dia urut ckp benda yg sama jgk. rahim lari naik ke atas. halen mcm x cayer jgk hehe.. maybe btol la kot kan skt2 dalaman ni bkn kiter nampak. pasni jaga diri bebaik yer..

jaws said...

adeh,tiap kali mu cite aku rasa ngilu ..
mcm sakit rengat tu ek...rengat tu pon sakit jugok.dulu aku penah kena masa bersalin adam..mcm kembung tp angin tak kuar.

papepon Alhamdulillah.Cite lg satu nnt sambung balik ek...dah abis marin huhu..

ryani said...
This comment has been removed by the author.
Ultramama said...

Take care na.Hehe dok curi2 visit Farah ni.Actually ada kelas ni ha, tp dlm comp. lab...sambil nyelam minum air gitu..

CatlinaFly said...

jaga diri baik2 ye..hmm..tapi kalau ikut modern meds, mmg leh jadi kes organ beralih kedudukan ni..peh mmg terer lah ek akak yg urut fara tu..take care ek..rehat2 lah bebanyak..

Mama Danish said...

siannye kt farah...ish sakit tuh..jange wat keje berat deh..jago diri tuh...badan kite ni nk pakai lame so jage molek..hehe ingatkan utk diri sndiri gak...k miz u bebeh

mommy otai said...

>eriy...skit perut yg asal dh ilang..tp still tk sht jgk..rasa semacam laa eriy

>abg rashid..ermm itu la kan..tknk pecaye tp ntah laa..insyaallah lps ni kene alert la sket...



>k.chikk..tq sudi share dgn kite...
farah pon memang kurang jgk nk caye pape..tp bila dh kene ats batang idung ni..terima la jgk..sume bnda dtg dari Allah..kita kene berusaha kan..

mommy otai said...

>k.anawahid...waaa sedih ni org nk suapkan bubur..kehkehhh...sdp gak klu ade org nk bagi bubur..hehhh..
itu la kakk..skrg dh ready dua2 nk kene cuba..kalo tk ok lagi..kene naik kl la ni..cari k.moon balik..


>k.ct delima..kalo nk berurut dgn k.moon ni farah leh kasi no tel dio..tp kene booking la tau..sbb die sentiasa bz..siap diary siapa customer die tau..tp die urut memg best..pelanggan tetap die ct nurhaliza..

mommy otai said...

>ela..dh byk org farah dgr lebih caye kat alternative kann...

tp kebanyakan doc kat sini..salu marah2 kalo kite ckp kite berubat cara tu..die lagi lebihkan bidang sains die..farah tabik kalo doc lebih amalkan dua2 cara...

mommy otai said...

>halen..tq for sharing...
itu la halen..farah pon smpai skrg tk caye..tp nk tak nak kene usaha kan..alhmdulillah makin ok ps urut..cuma bekaas2 urut tu terasa sgt laa...tk thnnn....


>jaws..cam rengat ekkk..sabo je laa..aku siap barut doh perut..nyesal lak ps gugur tk g urut wehh..huhu

mommy otai said...

ultramama..waaa memg cam ultraman la die..hehe...nyelam minom air..air oren ke tu..huehueee


>catlina...tq doc..for sharing...
kalo dgr dari mulut doc ni sdp sket hati..hehee...
nnt cat pon jaga diri leklok dlm pntang tau..



>lily....tq lili..skit tuhan saje yg tau..mooody gile leni..
siye ko cha..tp tkleh nk rest skmo laa..ade je hal cha ni..ed lak kijo..ssh jgk..sabo je laa...

♥ Cik HeLena ♥ said...

ishhh keciannye kak faraa...adoiii..smpi kite baca pn rasa ngilu sekali...dyh simpati tpi skrg syukor alhamdulillah sbb kak fara dah ok..heeeee..harap kekal camnie...kak fara nti jagalaa diri molek2...jgn wat keje berat sgt dehhhh

 
Share

Mommy Otai | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL