memula nk mencari kepala si ikan merah..ttpi kepala tenggiri saje yg ade...
kwn daddy ckp amik je la 2ketul kepala tu rm10 je...nk tutup kiosk dahhh..
ape lagi sambar aje laa..
so..pagi ni mommy mls nk breakfast2,terus lunch tuk daddy.
rasa badan masih tk sht..tp kene jgk msk2 tuk suami dan anak..
rasa guna ikan tenggiri wt singgang pedas kurang umphh laa...lagi best guna ikan merah..
sebab isi dan kuah nye sgt2 "JELIRA"(bahasa org ganu)..
RESEPI SINGGANG PEDAS
BAHAN2:
ikan(ikan merah,tenggiri,kerisi atau kembung pon sdp)
bawang merah(mommy guna bawang besar)
bawang putih
lengkuas(lebihkan sedikit baru sedap)
serbuk kunyit(sedikit saja tuk color)
sedikit cili kering blend(2sudu)
asam keping
sedikit belacan
garam,perasa
daun kesum
bunga kantan(optional)
bendi atau nanas(optional)
-blend bawang besar,putih,lengkuas,belacan,kunyit
-curahkan saja dalam periuk
-campurkan sedikit cili kering blend
-dah agak2 mendidih tu masukkan ikan
-masukkan asam keping,daun kesum,bunga kantan
-garam,perasa
-dah dkt2 nk tutup api..masukkan bendi atau nanas.
-tutup api dan dihidang bersama nasi panas...
5 comments:
farah, segala singgang peberet en hb... meh hanto semangkuk pasal bini dia yg rajin nih malas nk buat... hehe
farahh..oo gini singgang pedas versi farah..leh cuba nanti...
kpalo ike tengiri sdap wat kari dop..singge ike merah best kan..yam yam..suka tul asam pedas dih hehehe
>k.anawahid...hehe ade lagi balance satu kepala ni..nk ke..kasi cik hbby awk tuh..kikiii
>ela...bkn versi farah laa..versi ma n in law kot..haha..oo versi mak ela lain ke..uittt
>eriy...ermm sdp wtkari dihh..tp ma aku suko jgk kalo wt singge..ed pon boring make kari..tu la jadi singgang ni haa...msk jgk la slow2 skit pon eriy wehhh
singgang peberet dayah....hehe
Post a Comment